Pàgines

dijous, 25 de març del 2010

El Sincrotró

El passat 22 de març es va inaugurar el Sicrotró ALBA! Fins el dilluns no havia sentit a parlar mai d'aquest projecte, he buscat una mica d'informació per poder entendre què és!

Què és?
ALBA és el nom del Laboratori de Llum de Sincrotró


Com funciona?
Un sincrotró és un accelerador de partícules. Un canó d'electrons produeix un feix inicial que s'accelera en el sincrotró fins a velocitats properes a la llum.
Un cop accelerats, els electrons s'injecten en un anell d'emmagatzematge. Allí circulen durant hores amb una energia que es manté constant mitjançant cavitats de radiofreqüència.
Quan els electrons que circulen per l'anell descriuen una corba, emeten llum de gran intensitat, a longituds d'ona que van d'allò visible als raigs X. Aquesta llum és molt focalitzada, polaritzada i s'emet en forma de pulsacions, com el flaix d'una màquina fotogràfica.
La radiació emesa, o llum de sincrotró, es direcciona cap a les estacions de treball on els usuaris la podran fer servir per a les seves investigacions

Per a què serveix?
La radiació de sincrotró es pot fer servir en molts camps de recerca com per exemple:
  • Biologia molecular: per estudiar les proteïnes i els virus i ajudar a dissenyar nous fàrmacs.
  • Teràpia mèdica: els raigs X que emet un sincrotró poden tenir aplicacions en la imatge mèdica i en determinades teràpies.
  • Ciències ambientals: per determinar l'estructura dels contaminants.
  • Ciències dels materials: per estudiar les seves propietats.

1 comentari: