Pàgines

dissabte, 29 de maig del 2010

Observacions del canvi del clima a l'àrtic

En l'última dècada la reducció de la cobertura de gel a l'àrtic ha estat molt dràstica. Aquest vídeo explica els processos de feedback que augmenten l'escalfament global del planeta a més de mostrar les imatges de les evidències del canvi en el clima a l'àrtic. Diuen que millor una imatge que mil paraules...



dimecres, 26 de maig del 2010

El preu de l'Aigua

diumenge, 23 de maig del 2010

divendres, 21 de maig del 2010

Refugiats climàtics

dimecres, 19 de maig del 2010

Parc Natural del Montgrí i les illes Medes

El Parlament va aprovar el passat 13 de maig la nova Llei de Declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Aquest nou parc natural inclou dues reserves naturals parcials, una de marina de les illes Medes i una de terrestre al Baix Ter; una reserva natural integral a la zona emergida de les illes Medes pel seu alt valor; una zona perifèrica de la reserva natural parcial marina, i finalment un àmbit de protecció d’espais agraris. Aquest nou parc natural tindrà 8.192,19 hectàrees totals de les quals 2.037 són marines.


Clicant aquí és pot veure el mapa tpografic on s'observen els límits i figures de protecció.

divendres, 14 de maig del 2010

dimarts, 11 de maig del 2010

El compostador

Un compostador és un recipient o dipòsit amb les característiques adequades per realitzar la pràctica del compostatge és a dir, la transformació dels residus orgànics en compost a nivell domèstic.



 Perquè un compostador? 

Evidentment es pot fer compost fora d'un compostador, com han fet tota la vida la gent de pagès, però normalment no es disposa de tant terreny com necessiten alguns sistemes de compostatge i per tant és millor acumular-ho. En un compostador, el compost estarà molt més resguardat del temps, s'estalvia aigua i on els processos biològics són molt més ràpids.

Podeu mirar un vídeo interessant sobre els abocadors emès el dia 19 d'abril al Programa espai Terra

diumenge, 9 de maig del 2010

Volcà-1, BP-1

divendres, 7 de maig del 2010

El petroli arriba a terra..

Finalment tal i com es preveia el petroli procedent del vessament del golf de Mèxic ha arribat a la costa.El punt d'impacte ha estat l'escull de les illes de Chandeleur, zona protegida dins el Parc Natural de Breton. La situació és realment alarmant.

Per llegir més informació llegir la noticia penjada avui el diari el País

dilluns, 3 de maig del 2010

DEVOTION, Paris 2010!



pell de gallina...

divendres, 30 d’abril del 2010

Louisiana en perill!

Els EUA declaren catàstrofe nacional el vessament de petroli al golf de Mèxic.

De moment hi ha 70 vaixells i 5 avions de l'exèrcit intentant parar l'expansió de la taca. La taca de petroli prové d'una fuita sorgida de l'incendi i posterior enfonsament d'una plataforma petroliera que British Petroleum tenia al golf de Mèxic. La marea negra avança cap a les costes dels estats nord-americans de Louisiana, Alabama, Mississipí i Florida. El vessament podria convertir-se en el més gran de la història.



El golf de Mèxic és una zona amb un ecosistema de gran diversitat. Hi ha més de 400 espècies amenaçades!

dijous, 22 d’abril del 2010

Les illes Karibati, una nació que s'enfonsa

A l'arxipèlag de Kiribati, situat al mig de l’oceà Pacífic, el nivell del mar ha augmentat els darrers anys degut el canvi climàtic. El 100% de la població de les illes viuen en el primer km de costa, a la zona més vulnerable. Com que el nivell del mar puja progressivament l’aigua arriba a les cases i els habitants de la zona es veuen obligats a desplaçar-se cap a l’interior. Els científics preveuen que en 50 anys l’illa desapareixerà i els habitants es convertiran en els primers refugiats climàtics.

dimarts, 20 d’abril del 2010

Ajudes al planeta

dilluns, 19 d’abril del 2010

Imatges aeries del Volcà islandès

El volcà Eyjafjalla continua expulsant cendres cap a l'atmosfera, formant un núvol Quilomètric. Està localitzat sota del cinquè glaciar més gran d'Islàndia i el seu cràter mesura uns 2,5 km d'ample.


dissabte, 17 d’abril del 2010

divendres, 16 d’abril del 2010

Nuclears No

dijous, 15 d’abril del 2010

dimarts, 13 d’abril del 2010

dilluns, 12 d’abril del 2010

Portal de l'Aigua

Desde de l'UNESCO han creat un portal sobre l'aigua, amb l'objectiu de facilitar l'accés d'informació relacionada amb l'aigua dolça disponible a la xarxa.  És una web molt àmplia amb molta informació.

Per accedir-hi cliqueu aquí: Portal de l'Aigua


dissabte, 10 d’abril del 2010

Mauna Loa

Mauna Loa és una illa de Hawai que s’utilitza com observatori de referència per la lectura de les concentracions atmosfèriques de CO2 des de 1959. Es considera una illa verge no afectada directament per causes antròpiques. El gràfic següent mostra la tendència creixent de ppm de CO2 des de l’inici del seu funcionament.


dijous, 8 d’abril del 2010

Viatge Submari

La Gran Barrera de Coral és el major escull de corall del món. Està situada al Mar del Coral davant la costa de Queensland a Australia. Aquest escull medeix uns 2000 km de longitud.


dimarts, 6 d’abril del 2010

Amenaça a la gran barrera de corall australiana

Des del passat diumenge, un vessament de petroli d'un vaixell amb bandera xinesa està amenaçant la Gran Barrera de Corall, l'escull coral·lí més gran del món. El vaixell porta una càrrega de 65.000 tones de carbó i 950 de petroli que procedeixen de la Xina amb destinació al port de Gladstone, a l'est del país. Ara per ara, però, es desconeix la quantitat de petroli que s'ha vessat.

 

Per més informació veure noticia actualitzada el 3cat24 fent clic aquí

 

 

diumenge, 4 d’abril del 2010

Hortizó 2015

Font: Monogràfics Ecòpolis, anàlisis de la situació dels recursos hídrics de Catalunya

dijous, 1 d’abril del 2010

Anàlisis recursos hídrics a Catalunya

En motiu de la celebració del 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, els monogràfics Ecòpolis van publicar un suplement especial dedicat a l'anàlisi de la situació dels recursos hídrics a Catalunya. El suplement que es venia amb el Periodico és molt recomanable. L'arxiu, de 16 pàgines, comenta la situació actual dels recursos hídrics a Catalunya, parla sobre la dessaladora, del Prat, sobre la qualitat de l'aigua, sobre les suposades accions per mantenir el cabal mínims dels rius i també sobre les noves línies d'investigació per la depuració.  A continuació podeu descarregar el pdf.

 Catalunya assegura el subministrament d'aigua

dimarts, 30 de març del 2010

La Qualitat de l'Aigua

A partir d'avui començaré una nova secció anomenada Ecopolis! És una publicació periòdica que tracta els temes més rellevants que afecten l’ecosistema urbà i els esdeveniments destacats de l’agenda mediambiental de Catalunya.

Avui penjo un vídeo; un debat entre diferents " experts" surt en Sergi Sabater, tot i que l'etiqueta del nom no està bé...ja ho veureu! El debat és sobre la qualitat de l'aigua.


La qualitat de l'aigua from AIC Comunicación on Vimeo.

dijous, 25 de març del 2010

El Sincrotró

El passat 22 de març es va inaugurar el Sicrotró ALBA! Fins el dilluns no havia sentit a parlar mai d'aquest projecte, he buscat una mica d'informació per poder entendre què és!

Què és?
ALBA és el nom del Laboratori de Llum de Sincrotró


Com funciona?
Un sincrotró és un accelerador de partícules. Un canó d'electrons produeix un feix inicial que s'accelera en el sincrotró fins a velocitats properes a la llum.
Un cop accelerats, els electrons s'injecten en un anell d'emmagatzematge. Allí circulen durant hores amb una energia que es manté constant mitjançant cavitats de radiofreqüència.
Quan els electrons que circulen per l'anell descriuen una corba, emeten llum de gran intensitat, a longituds d'ona que van d'allò visible als raigs X. Aquesta llum és molt focalitzada, polaritzada i s'emet en forma de pulsacions, com el flaix d'una màquina fotogràfica.
La radiació emesa, o llum de sincrotró, es direcciona cap a les estacions de treball on els usuaris la podran fer servir per a les seves investigacions

Per a què serveix?
La radiació de sincrotró es pot fer servir en molts camps de recerca com per exemple:
  • Biologia molecular: per estudiar les proteïnes i els virus i ajudar a dissenyar nous fàrmacs.
  • Teràpia mèdica: els raigs X que emet un sincrotró poden tenir aplicacions en la imatge mèdica i en determinades teràpies.
  • Ciències ambientals: per determinar l'estructura dels contaminants.
  • Ciències dels materials: per estudiar les seves propietats.

dimecres, 24 de març del 2010

GIRONA DECIDEIX

Girona Decideix!

Girona Decideix!

Per més informació consulteu el web: Girona decideix

dilluns, 22 de març del 2010

Parlant de Boscos...

Continuant amb el tema de l'estat dels boscos, recomano fer un cop d'ull al següent document elaborat pel CREAF desprès de 10 anys de feina



L'Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya (IEFC) va ser un dels primers projectes duts a terme al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). L'IEFC considera aspectes no solament estructurals (densitats, diàmetres, etc.), sinó també funcionals (índex d'àrea foliar, acumulació de virosta, radiació incident, àrea basal d'albeca, biomassa i producció de fusta, escorça, branques i fulles, contingut de nutrients, sèries de creixement, etc.).

Aquest fet permet fer una aproximació al bosc com un ecosistema forestal (utilització dels nutrients, la llum i l'aigua disponibles en la síntesi i el manteniment de tots els components de la planta), superant la tradicional concepció de bosc estrictament productor.


divendres, 19 de març del 2010

TRAXGÈNICA

Per introduir-se en el mon dels transgènics us recomano que mireu el documental TRAXGÈNICA: La historia del Cuc i el Panis.

Aquest documental basat en l'experiència local de Catalunya i Aragó, explora els diferents aspectes d'acció dels transgènics (el consum, la salut, el coneixement, el sistema productiu, l'entorn) i exposa el conflicte que es desencadena quan aquesta nova biotecnologia impedeix el desenvolupament del model ecològic alternatiu de producció i consum.


dimecres, 17 de març del 2010

S'acaba la fred i comença la primavera

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya s' anuncia la fi de l’episodi de fred i la lenta recuperació de les temperatures.

Gairebé la meitat de les estacions meteorològiques automàtiques (EMA) han registrat rècords de baixes temperatures durant el mes de març. Alguns observatoris del país amb sèries més llargues de dades han enregistrat la temperatura més baixa de la sèrie en un mes de març. A l’Estartit (Baix Empordà), amb dades disponibles des de 1968, la temperatura mínima del dia 11 de març de 2010 (-2,1 ºC) iguala el valor assolit el març de 2005 i suposa la temperatura més baixa de tota la sèrie en un mes de març.

Coincidint amb l'augment de les temperatures el proper 20 de març arriba la PRIMAVERA


dilluns, 15 de març del 2010

Els Boscos de Catalunya en Perill


La nevada de dilluns també passa factura als boscos. Ahir passant per la carretera Gi-513 de Banyoles a Orriols, em vaig quedar parada dels arbres i troncs caiguts!! Realment la feina que cal fer per netejar els boscos és molta i preocupa l'Alt risc d'incendis que hi haurà aquest estiu! ull que és un problema greu!

Podeu llegir la noticia a l'enllaç següent


Noticia: Augment del risc d'incendis pel temporal

dimarts, 9 de març del 2010

Girona col·lapsada!


No cal explicar més coses del que va passar ahir a la ciutat de Girona i a mig Catalunya desprès de la gran Nevada que hi va caure! Adjunto unes fotografies que vam fer ahir...



Fotografies de la universitat ahir cap a l'1h

diumenge, 7 de març del 2010

Més transgènics


Buscant buscant he trobat aquest document : La coexistència impossible!! Set anys de transgènics contaminen el blat de moro ecològic i el convencional: una aproximació a partir dels casos de Catalunya i Aragó. És un document molt exhaustiu escrit per l' Assemblea Pagesa, Greenpeace i la Plataforma transgènics fora!

divendres, 5 de març del 2010

El mundo según Monsanto

El documental " El Mundo según Monsanto" difós per la televisió francoalemanya Arte, explica la història de la multinacional Monsanto, principal fabricant d'organismes genètics modificats (OGM) . Que produeix sobretot soja, blat de moro i cotó. Aquest vídeo ens pot acostar més a crear opinió sobre els tant debatuts transgènics.

NOTA: El vídeo és amb francès però està subtitulat al castellà

dijous, 4 de març del 2010

Hortizó 2015

Font: Extret dels monogràfics Ecòpolis sobre l'anàlisi de la situació hídrica dels recursos hídrics

dimecres, 3 de març del 2010

Dades del planeta


Ahir a classe de Canvi Global ens van ensenyar una pàgina web que mostra a temps real dades de població, d'alimentació, de medi ambient, d'aigua, energia... per exemple aquest any 2010 a dia 3 de març ja s'han consumit 712.000 milions de litres d'aigua al món, han desaparegut 23.555 espècies i s'ha perdut 1.911.713hectàries de bosc! Molt impactant...us recoman-ho fer-hi un cop d'ull!

Worldometers - real time world statistics

dilluns, 1 de març del 2010

Continuant amb l'hort

Avui tot buscant per Internet quina era la millor època per plantar tomates, he trobat aquesta pàgina web que parla sobre l'hort urbà, amb l'objectiu de que tothom qui vulgui pugui plantar hortalisses i verdures al balcó o pati de casa seva.

Explica el material que necessites i com muntar-ho. L'empresa t'ofereix la possibilitat de rebre formació a través de la web o de xerrades formatives! ANIME'T a menjar de la teva pròpia collita!

Hort urbà

diumenge, 28 de febrer del 2010

La Tempesta Perfecta


Aquest dissabte totes les regions d’Espanya han estat sotmeses a la tempesta perfecta que es fa formar a l’Atlàntic al unir-se dues pertorbacions, una en superfície d'aire càlid amb una massa situada a les capes més altes de l’atmosfera i d'aire fred. El unir-se han format una borrasca molt explosiva però amb un cicle de vida molt ràpid. La baixada de la pressió que ha portat a la generació de vents molt forts. Els vents han arribat a més de 190km/h a Galícia, Astúries i Cantàbrica.

dijous, 25 de febrer del 2010

Hort urbà

Mireu, aquest vídeo de la serie del pagés.cat, aquest capítol parlar sobre l'hort urbà i les possibles maneres de conrear verdures i hortalisses al mig de la ciutat!!S'estima que més de 4000 catalans tenen un hort al balcó de casa seva. Avui en dia tot està inventat!!


dilluns, 22 de febrer del 2010

El Model Alimentari actual


Molt recomanable la lectura del Quadern per a la solidaritat escrit per Ignasi Dies i Moratilla anomenat El model Alimentari Actual.

Aquest escrit expressa en molt senzilles paraules els insostenibles efectes mediambientals que avui dia suposa la producció d'aliments ja sigui l'abús de pesticides i fertilitzants químics, l'ús desmesurat d'aigua, la cria d’animals en granges intensives a més dels efectes nocius per la salut de les persones.


Davant aquest panorama, l'autor proposa accions individuals i col·lectives, com el consum moderat i conscient, el comerç just, les cooperatives de consum responsable o l'impuls del petit comerç per intentar desmarca-se de la situació.

També podeu trobar altres Quaderns i informació a la pàgina web de Justicia i Pau



dimecres, 17 de febrer del 2010

Jornada de portes obertes a l'UdG

Com cada any, aquest mes s’organitzen les jornades de portes obertes (JPO) a la universitat de Girona.

Les jornades pretenen oferir la possibilitat als futurs estudiants, de conèixer els diferents centres, les instal•lacions i l’oferta formativa que ofereix la universitat. A més de l’oportunitat de participar plenament en la vida universitària per un dia

La data fixada per l’esdeveniment és el divenders19 de febrer de 9:30h a les 14h.

S’han programat activitats en els tres campus de la universitat: Campus Barri Vell, campus Montilivi i campus Centre. Per tal de facilitar la comunicació entre universitats s’ha instal•lat un autobús durant tot el dia que comunicarà els diferents campus de forma gratuïta.

Cada facultat ha organitzat xerrades, visites guiades i tallers especifiques segons el grau.

Per més informació i horaris visitar el web : Jornada de Portes Obertes

dilluns, 15 de febrer del 2010

Agricultura ecològica

Aquest matí he llegit el Punt diari aquesta noticia: La producció d'aliments ecològics creix un 13,6% el 2009 a Catalunya. Ja era hora! Cada cop més la gent aposta per comprar aliments de més bona qualitat i més saludables! A poc a poc es va prioritzant una bona alimentació per sobre dels preus

dimarts, 9 de febrer del 2010

UdG

Aquest és la pàgina de la universitat http://www.udg.edu/ Molt bé!!

Classe de comunicació cientifica

Avui dia 9 de Febrer fem classe de 4h a 6h!